Юни
02 петък

XIII Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"

пт, Юни 02, 2017 - нд, Юни 04, 2017
Античен град "Нове", Свищов, Свищов

Описание

От 2-ри до 4-ти юни 2017г. в Античен град „Нове“ в Свищов ще се проведе тринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Организатори са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов.

Повече от 260 реенактори от България, Германия, Италия и Румъния ще се включат с антични възстановки. Сред потвърдилите участие са прочутата група от Рим, Италия – „Групо Сторико Романо“, атрактивните румънци „Камп Виртус“, Асоциация „Данаис“ и танцьорките от „Нимфе Дачии“. Както и през изминалите години до домакините реенактори от „Първи Италийски легион“ ще застанат виртуозните ездачи от „Багатур“ и Огнена група „Феникс“ от Козлодуй, които ще представят на свищовска сцена най-доброто от българските възстановки.

В програмата на фестивала са включени редица събития – голямата битка между варвари и римляни, демонстрации по езда, антични танци, парад по свищовските улици, както и много нови за фестивала събития. От кмета на гр.Свищов ще бъдат връчени и традиционните награди „Орел на Дунава“ за принос в популяризирането на българското културно наследство и за принос в опазването му.

ПРОГРАМА:

Петък, 2 юни 2017 г.

Античен град „Нове“ – 10:00 ч. до 14:00 ч. – Антични състезания за деца „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.

„Посетителски център Нове“ – 17:00 ч. до 19:00 ч. – Научна конференция „Древното наследство – открития и перспективи“. Откриване на изложба в „Посетителски център Нове“.

Античен град „Нове“ – 19:00 ч. до 21:00 ч. – Церемония по откриването; запалване на огъня на фестивала, освещаване на знамената, връчване на символите на Нове от Кмета на Императора. Обявяване на резултатите и награждаване на участниците в състезанията по писане на есе, състезанието за рисунка, състезанието за древна история. Огнено шоу.
Античен град „Нове“ – 21:00 ч. до 21:15 ч. – Връчване на наградaтa „Орел на Дунава“ за принос в опазване на културно-историческото наследство на проф. Диана Гергова.
Античен град „Нове“ – след 21:30 ч. – Рок концерт на Форума в Нове: „Стенли Стефанов Проджект”, „Балканджи”.
Събота, 3 юни 2017 г.
Античен римски град „Нове“ – 09:00 ч. до 21:00 ч. – Римският походен лагер и варварският лагер – отворени за посетители
Арената на античен римски град „Нове“ – 10:00 ч. до 14:00 ч. – Сутрешно шоу: Гладиаторски битки, древна римска кухня, ритуали, занаяти; Древна походна кухня – кулинарна презентация на CHEF Петър Михалчев и учениците от ПГЛПС Свищов. Кулинарно състезание между групите участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи.
Античен римски град „Нове“ – 14:00 ч. до 18:00 ч. – Следобедни представления: състезания за сила и бързина с участието на публиката; демонстрации, танци, обичаи и ритуали, дегустации – на различни места в крепостта Нове, с участието на Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Камп Виртус, Асоциация Данаис, Виртус Антика.
Античен римски град „Нове“ – 18:30 ч. до 19:00 ч. – Връчване на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Вежди Рашидов, увертюра – виртуозните изпълнения на „Багатур” и „Пагане”.
Арената на античен римски град „Нове“ – 19:00 ч. до 20:00 ч. – Представления на групите: Специално участие на световноизвестния музикант Теодосий Спасов и фолклорен танцов ансамбъл „Творецът”, гр. Свищов.

         – след 20:00 ч. – Голямата битка между даки и римляни: Войната на Император Траян. Първата Дакийска война е подготвяна още от първите месеци след възкачването на Траян. Кампанията се води с цел възстановяване на авторитета на Рим след пораженията на Домициан. Бойните действия започват през 101 г., когато легионите нахлуват отвъд Дунава, напредват решително и се насочват към главната крепост Сармизегетуза. Вождът на даките Децебал е принуден да капитулира и приема условията на Рим: да върне всички избягали роби и дезертьори, да предаде обсадните машини и определено количество оръжие, да разруши укрепленията по Дунава и да приеме римски гарнизони.

Неделя, 4 юни 2017 г.

По главните улици на град Свищов – 11:00 ч. до 13:00 ч. – Тържествен парад на групите по улиците на Свищов, Загасяне огъня на Фестивала, Обща снимка на участниците. Награждаване на участниците. Закриване на Фестивала.

Повече информация ще откриете ТУК

eagleonthedanube-1

eagleonthedanube-3

eagleonthedanube-6

eagleonthedanube-2

Още събития

Може би ще посетите
нд, Юни 23, 2024
Банско