Март
01 Неделя

Национален кукерски фестивал - с. Калипетрово

нд, Март 01, 2020 - нд, Март 01, 2020
Централен площад - с.Калипетрово, Силистра

Описание

Кукери е традиционен български езически ритуал. Идеята е маскирани мъже да изгонят злите духове със страшните си танци и силен шум от звънци. Костюмите на мъжете обхващат по-голямата част на тялото и включват украсени дървени маски на животни (понякога с две лица) и големи звънци, прикрепени към колани.

Фестивалът се провежда преди Великите пости. В Калипетрово е един от най-популярните, познат е като „Куковден“ и се е превърнал в национален.

Фестивалът, чийто организатори  за пореден път бяха община Силистра, кметството в село Калипетрово и Народно читалище „Пробуда 1940“, се заражда през 1986 година. Провежда се на нечетна календарна година, около празника Благовещение. Всеки фестивал се превръща в един малък карнавал в Калипетрово – с многообразие от атрактивни маски, костюми, танци и обичаи от различни области на страната.Централният площад на селото се изпълва с кукери.
Кукерските игри пробуждат земята за нов живот. Звъннат ли хлопките, народът се готви да посрещне новата стопанска пролет, с очакването за богата реколта  и  надеждата “Да потъне вдън земята злото – да царува доброто“.

Тъй като събитието има конкурсен характер за него пристигат кукерски състави от цялата страна. Идеята на фестивала е да съхрани кукерския обичай, а Калипетрово да стане едно от средищата. Всеки фестивал е малък карнавал! Живописните маски, традиционни облекла и звънци на кукери от цяла България ще могат да видят гостите на Калипетрово.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите