Септември
22 събота

XV Добруджански събор – гр. Тервел

сб, Септември 22, 2018 - сб, Септември 22, 2018
гр. Тервел

Описание

На 22 септември 2018 г. в град Тервел за петнадесети  път ще се проведе традиционният Добруджански събор „Тервел`2018“. Общинското ръководство отправя покана към фолклорните групи и индивидуални изпълнители – певци, инструменталисти, танцьори и разказвачи от Североизточна България, да станат част от празника.

През последните години съборът се утвърди като традиционен форум на добруджанското фолклорно наследство. Той допринася за съхраняването и популяризирането на добруджанския фолклор и провокира интереса и любовта на хората от различни възрасти към българското народно творчество .

През 2018 г. Добруджанският събор е посветен и на едно значимо за българската история събитие: 1300 години от победата на Кан Тервел над арабите край Константинопол. Град Тервел носи името на славния кан, а победната му битка стана повод общността в града да се обедини около желанието да чества годишнината с поредица от събития и по този начин да се допринесе за осмислянето на  ролята на владетеля в историята на България и Европа. В празничния ден е подготвена богата програма:

9,30 ч.- откриване на събора на две сцени в центъра на град Тервел;

10,00 ч.- откриване на изложение „Средновековният български бит“ с демонстрация на традиционни жилища, облекло, оръжия, кухня, занаяти и др. в зелените площи пред читалището;

14,00 ч. – откриване на зала „Кан Тервел“ и обновена експозиция на всички зали в сградата на  музея в гр.Тервел;

19,30 ч. – тържествен юбилеен концерт с участието на Представителен духов оркестър на военноморските сили на Република България и огнено шоу – на открита сцена  на площад  с паметник на Кан Тервел.

Още събития

Може би ще посетите