Община Кайнарджа, НЧ „Стефан Караджа – 1943“ – с. Средище

Общински събор на ромите – с. Средище

2021Неопределена през
Април
с. Средище (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

Общински събор на ромите – с. Средище в петнайсетият в Кайнарджанската община на Силистренска област „Винаги заедно“. Той е по случай Международния ден на ромите ще се проведе в село Средище. Организатори на събитието са Община Кайнарджа и Народно читалище „Стефан Караджа – 1943“ – с. Средище.
В селото има обичай на Гергьовден ромите да гадаят бъдещето с коприва. Обичаят стана известен благодарение на изследователската дейност на учениците от основното училище в селото, чийто патрон – Цанко Церковски, е учителствал в Средище в края на 19-и век. В училището учат деца от българския, ромския, татарския и турския етнос, които днес заедно с читалището в селото са в основата на събора. По линия на проекта „Твоят час“ те са създали група за автентичен фолклор, с изпълнения на която ще открият проявата.
В събора участват и други художествени състави от различни възрастови групи – от Дневния център за възрастни хора, певческата формация „Сребърни звънци“ и танцовата „Палитра“ при читалището, танцьори от училището. Ще бъде представен и обичаят за лазаруване в Средище. Съборът ще завърши с танци.

Абонирайте се за месечен и седмичен бюлетин на Фестивалите в България!
Подобни събития
Разгледайте