Май
31 вторник

XVIІ Детски ромски фестивал „Отворено сърце", Велико Търново

вт, Май 31, 2022 -
парк Марно поле, Велико Търново

Описание

Детският ромски фестивал е ежегодно събитие, което се организира то ЦМЕДТ „Амалипе“. Международният детски ромски фестивал „Отворено сърце“ се провежда в началото на месец юни в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Събират се около 2000 ученици от цялата страна и региона и в три шеметни дни представят в песни, танци, театрални постановки и занаяти културата и традициите на всички етноси в България.
В детския ромски фестивал „Отворено сърце“ вземат участие ученици от различни етноси от цялата страна, изучаващи СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор“, както и над 100 училища, с които се работи по програма за превенция на ранното отпадане на децата от училище „Всеки ученик може да бъде отличник“.
Фестивалът „Отворено сърце“ се утвърди като добра практика за мотивация на ромските ученици и децата от различните етнически групи да представят пред широката публика своите традиции и пъстротата на родния фолклор, като в същото време той е стимул и за децата да постигат по-добри резултати и успехи в училище.
Програмата на Фестивала съчетава традиции, занаяти, елементи от приказния и музикалния 

Фестивалът е съвместна инициатива на Център „Амалипе“, Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива. В парк Марно поле гостите и зрителите се потапят в невероятния свят на музиката и изкуството на различни етноси. В два поредни дни в началото на юни деца от десетки училища в страната, част от мрежата на ЦМЕДТ „Амалипе“, показват завидни музикални, танцови и артистични заложби.

Организират се  множеството ателиета. „Отворено сърце“ е учебник по  толерантност, доброта и визия за това какъв трябва да бъде света. Защото през детските очи той е пъстър, усмихнат, красив и с равни възможности за всички.

В първия ден участниците във фестивала дефилират с пъстри носии и знамена по централната улица „Васил Левски” – от Студентски стол до Община Велико Търново.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София