Община Брезник, читалищата на територията на общината

XVII Маскараден фестивал „Сурова Брезник”

2020Неопределена през
Януари
Брезник (карта)
ВХОД
СВОБОДЕН

XVII-ият маскараден фестивал „Сурова Брезник“ се провежда във втората половина на януари. Тогава сурвакарските групи  дефилират по улиците на града, “гонят злото” и “благославят”.

Обичаят “Сурвакари” е един от най-жизнерадостните зимни народни обичаи. Той представлява синтез от вековни традиции, обичаи, звуци, багри, светлина… Трудно би могло да се опише с думи емоцията на празника. Страшилища и създания в съпровод на тътена, издаван от многогласните звънци, изпълняват ритуали по прогонване на духове и злини. Това е едно доказателство за богатата фолклорна култура на българите, която е запазена и в Брезнишко. Тук векове наред селското население изпълнява този новогодишен обичай, който се нарича “Сурова”. Обичаят е свързан с новогодишния празничен цикъл от Коледа до Водици.

В Брезнишко сурвакарските игри в почти всички населени места на общината се изпълняват на Васильовден (по стар стил на 14 януари). За седемнадесета поредна година това уникално шествие ще премине по улиците на града, за да го видят и гражданите, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните, уточняват от Община Брезник.

Във фестивала „Сурова Брезник” участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място), съобщават от общинската администрация в регламента.

Подобни събития
Разгледайте