Октомври
13 събота

ХІ Международен фестивал "Празник на духовната музика"

сб, Октомври 13, 2018 - нд, Октомври 14, 2018
Габрово, Храм “Света Троица”, Художествена галерия “Христо Цокев”, Габрово

Описание

В чест на 14 октомври – ден на Света Петка-покровителката на града, който е обявен за духовен празник на Габрово, всяка година се провежда празник на духовната музика в Габрово. Главната цел на фестивала е да покаже и популяризира църковните песнопения чрез красотата и мъдростта на източноправославната музика и на значими образци от европейската сакрална хорова култура, които спомагат за приобщаване към ценностите на християнската религия, за духовно и естетическо възпитание на хората.

Всяка година участие във фестивала вземат различни църковни и светски хорове от България и хорове от Балканите и Европа.Организатори – Министерство на културата, Община Габрово, архиерейското наместхичество и Народно читалище „Габрово”

Първият концерт „Източноправославни песнопения” ще се състои на 12 октомври, събота, от 18.30 часа в храм „Света Троица”, след вечерня. Участие ще вземат два чуждестранни хора от Мъйтищи, Русия – „Маленький секрет” и „Совершенство”, смесени хорове от Пловдив – „Св. Петка” и един от най-старите хорове в страната – хор „Добри Чинтулов” от Сливен.

На 13 октомври, неделя, от 18.30 часа ще бъде вторият концерт „Тебе поем, господи” в Художествената галерия „Христо Цокев”. В него ще се представят гостуващите руски хорове и камерният хор „София”, който в съпровод с Габровски камерен оркестър ще закрие фестивала с изпълнение на „Голяма тържествена меса в до минор” от Моцарт.

Тази година ще се организират две изложби като съпътстващи мероприятия – ретроспективна фотоизложба в храм „Света Троица” и традиционната изложба от икони, подготвена от Художествената галерия. Изложбата от икони се организира съвместно с народно читалище „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”.

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019.

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора