Юли
22 Пон

XVIIІ Международен младежки фестивал „Фолклор без граници” – Добрич 2019

пн, Юли 22, 2019 - ср, Юли 24, 2019
Добрич

Описание

Международен младежки фолклорен фестивал „Фолклор без граници“ се провежда в края на юли в Добрич. Събитието се организира съвместно с НС ЦИОФФ – България и се провежда  под патронажа на кмета на община Добрич. Във фестивала участие вземат танцови състави от България и чужбина. Към фестивала има и богата съпътстваща програма.

От 22 до 24 юли в град Добрич ще се проведе ХVІІІ Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“. Тази година ще участват седем състава от чужбина и два от България. Във фестивалната програма са предвидени от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на ансамблите.

Програма
22 юли

Фолклорен танцов ансамбъл „ДОБРОТИЦА“, Добрич
-Ансамбъл „Добротица“ е известен като най-дългогодишният самодеен фолклорен състав в Добрич. От 1971 г. негов главен художествен ръководител и хореограф е Александър Александров – почетен гражданин на града, носител на  „Златна лира” и на най-високото отличие на СБМТД „Кристална лира“. Хореограф  е Юрий Митев, а корепетитор – Петър Гочев.

Демократична република Тимор – KAYRALA CULTURAL ASSOCIATION. Участниците в групата „Kayrala Cultural Association“ са различни, екзотични, цветни и неподправени. Ръководител е Франсиско Лей.

Източен Тимор е нова държава на световната карта. Малайската дума, от която произлиза името „Тимор“  означава „изток“. Разположена е в източния край на Индонезийския архипелаг. Източен Тимор заема половината от остров Тимор със столица град Дили – главно пристанище и търговски център. В началото на XVI век португалците завладяват Източен Тимор, но западната част отстъпват на Холандия. Независимост Източен Тимор обявява на 28 ноември 1975 г., но девет дни по-късно върху териториите му се разполагат Индонезийски военни сили и следва насилствено обединение с Индонезия. На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава – първата нова независима държава на XXI век. Източен Тимор е едно от райските места на земята с неповторима природа и защитени видове, които се срещат само тук и правят тази част на света толкова уникална.

Панама GRAN BALLET FOLKLORICO PANAMA“. Групата, която ще представя Панама „Gran Ballet Folklorico Panama“ идва от столицата град Панама. Цялото това многообразие  представят танцьорите от „Gran Ballet Folklorico Panama“ с ръководители Даниа Диаз и Хектор Ибарра.

Панама е дом на невероятни постижения, както на човешкото инженерство, така и на природата. Това е единствената столица, в която има дъждовна гора. На езика на местното население Панама означава „изобилие от риба” (във водите около страната има около 14 000 вида риби). Според други теории, етимологията на думата произлиза от вид дърво, често срещано там, а друга теория гласи, че в превод от местен език Панама има значение на „много пеперуди”.

23 юли
-България – Детска танцова школа “ХОРЦЕ“, Добрич с ръководител и хореограф е Севдалина Атанасова. Школата е открита през 2015 г. при НЧ „Йордан Йовков-1870 г.“ с цел приобщаване, популяризиране и възпитаване на младите хора в любов към народните танци. В нея танцуват около 40 деца на възраст от 8 до 14 години в 2 възрастови групи. Въпреки скромната си история като ансамбъл са участвали в национални и регионални събори, както и в национални и международни фолклорни фестивали в Украйна, Румъния и Турция. В репертоара на школата има танци от всички фолклорни области на България и техните концерти редовно са включени в културния календар на Община град Добрич. С голям успех са и участията им в организираните комплексни програми по повод значими събития.

Аржентина – BALLET FOLKLÓRICO LATINOAMERICANO “SANTIAGO DEL ESTERO“. Ансамбълът идва от Santiago del Estero – столицата на едноименната аржентинска провинция Сантяго дел Естеро, на северозапад от Буенос Айрес. Те ще впечатлят публиката с изящни и грациозни танцьорки и смугли мачовци, които ритмично акомпанират с бомбо (вид барабан), ще видим и емблемата на страната – страстното танго.„Ballet Folklorico Latinoamericano Santiago del Estero“ е ансамбъл – културен посланик на Аржентина, обиколил света, представяйки изключително богатия си репертоар, носител на множество награди и отличия. Основател и ръководител е Мария Де Лас Мерцедес Балерини.
Името на държавата произлиза от латинската дума за сребро – argentum, защото след откриването на тази земя сред европейските мореплаватели се носела легенда, те там има планина от чисто сребро.
Тук се намира най-високата точка в Южното полукълбо – връх Аконкагуа (почти 7000 м.), а град Ушуая е най-южното населено място в света.

Грузия – GEORGIAN FOLKLORE ENSEMBLE „BOLNELI“.  Ансамбълът идва от град Болниси, разположен на брега на река Машавера на около 30 км. югозападно от столицата Тбилиси и е създаден през 1992 г. Има много награди и първите места от различни конкурси и фестивали. Ще видим вихрени мъжки танци, от които хвърчат искри и танцьорите сякаш прелитат по сцената. Изящни женски танци, в които смуглите красавици „плуват“ по сцената, красивите и ритмични общи хореографии, които взривяват с майсторство и техника. Уникалността им е в специалната техника – след скокове се приземяват върху прегънатите фаланги на пръстите на краката.

24 юли, сряда:
-Република Башкирия – „
MIRAS FOLK SONG AND DANCE ENSEMBLE“, UFA. Ансамбълът е създаден през 1992 г., а през 2006 г. получава статут на държавен ансамбъл. В превод от башкирски „Мирас” означава ”наследство”. Наследници на вековни традиции, изпълнителите представят  истински спектакли, наситени с история, национален колорит, отразяващи красотата и богатството на башкирските земи. Ръководител на състава е Байрас Ишбердин.
Република Башкирия или Башкортостан влиза в състава на Руската федерация и е разположена на границата между Европа и Азия, на склоновете на Южен Урал. В нея съжителстват руснаци, башкири, татари, чуваши. Страна с невероятни природни красоти и чудна смесица от етноси и култури. Името „башкири” става известно през 9 век. Башкирите са независими хора и подобно на всички номади в древността са пословични с любовта си към свободата. Столицата е град Уфа, от където са и участниците от състава „Мирас“. Там е и паметникът на националния герой на Башкирия – Салават Юлаев, един от ръководителите на селската война в Русия (1773-1775 г). Скулптурата е 10 метрова статуя – най-високата конна статуя и е емблемата на града.

-Египет – SOHAG FOLK ART ENSEMBLE, SOHAG PROVINCE. Ансамбълът пристига от египетската провинция Сохаг, намираща се на около 600 км. южно от столицата – Кайро. Специфичното музикално наследство ще ни представят участниците от „Sohag Folk Drt Ensemble“. Те са съпровождани от представители на Министерство на културата на Египет.
Сохаг е известно място с изключителната находка – гробница на повече от 7000 години.  Танцовото изкуство на древен Египет лежи в основата на съвременния танц и много от характерните движения се използват в съвременните танцови хореографии. Свързваме Египет с величието на пирамидите, мистиката на фараоните, очарованието на пустинята Сахара и легендарната река Нил.

-Колумбия – „COMPANIA ARTISTICA MANGLARES“, SANTIAGO DE CALI. Групата, която ще участва идва от третия по големина град в Колумбия – Кали (Santiago de Cali), разположен в западната част на страната, в долината на река Каука и в подножието на Андите. Известен като град на красивите жени и на мъжете, които танцуват като богове. Колумбия с нейната екзотика ще ни донесат изпълнителите от „Compania Artistica Manglares“.
Колумбия – просперираща държава с развиваща се икономика и процъфтяващ културен живот. Нестихващи танци, вкусна храна, живописни пейзажи, водопади, зеленина и благоуханно първокачествено кафе. Колумбийците са усмихнати и празнуващи хора, живеещи в ритъма на салсата.

Още събития

Може би ще посетите
пт, Юни 21, 2024
Парк "Бедечка", Стара Загора