Август
31 събота

XVII Международен фестивал Бобфест, с. Радуил

сб, Август 31, 2019 - нд, Септември 01, 2019
с. Радуил, Самоков

Описание

Международният фолклорен фестивал „Боб Фест – Радуил“ се провежда през първата половина на септември – обикновено в първата събота и неделя на месеца. Кулинарна изложба, изцяло посветена на местния фасул, е част от програмата на събитието. По традиция за фестивала в църквата се вари огромно количество боб чорба, от която всеки опитва. Освен кулинарната изложба, гостите и жителите на района могат да разгледат предмети на традиционни занаяти от околността.

За доброто настроение има специална фолклорна програма с участници от цялата страна.

Село Радуил е малко планинско селце в полите на Рила. Иван Вазов пише за селото: „Аз никъде в България не съм виждал село в по-омайна местност в по-разкошна уединеност при приоблачни висини сред горските обятия“. В него е живял за 1 година Христо Смирненски, за да лекува туберколозата си. Тук той пише много от разказите си. За повече от 20 години е живял в селото и скулпторът Христо Лозев, направил паметника на загиналите радуилци през 1912-1913 г. Николай Хайтов също е живял и работил в Радуил и редица сюжети на негови разкази са увековечени там. До къщата му в селото е издигната чешма-паметник с беседка.

Прочутият радуилски боб е известен още от 1892 г., оценен е с грамота от цар Фердинанд. За белия фасул се смята,че дошъл в селото през 18 век от Италия. Трите реки, минаващи през селото – Марица, Ибър и Сливница, правят климата подходящ за отглеждане на фасул. Смята се, че меката вода за поливане в района допринася за вкуса на местния боб.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София