Май
09 събота

XVII Фестивал на зелениката

сб, Май 09, 2020 - нд, Май 10, 2020
село Заберново., Царево

Описание

Зелениката е символ на природен парк „Странджа“. Този вечнозелен храст е един от най-ярките представители на растителността на Странджа планина.

Един от най-красивите фестивали в Бургаска област ще се проведе отново през месец май. Това е популярният Фестивал на зелениката, който събира всяка година хора не само от региона на Бургас, но и от цялата страна.

Тазгодишното 17-то издание ще се проведе в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново. И тази година фестивалът ще е двудневен и ще се състои на 9 и 10 май, съобщиха организаторите. Фестивалът всяка година се провежда на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато зелениката цъфти.

Почти всеки свързан с природата знае, че цветето е един от символите на планината. То цъфти за кратко, изключително красиво е и е на труднодостъпни места.

Фестивалът на зелениката всяка година се организира от природен парк „Странджа“, Изпълнителната агенция по горите и Югоизточно държавно предприятие – Сливен.Кои ще са тазгодишните маршрути, по които ще минат желаещите, за да разгледат красивите цветове,  ще стане ясно в следващите месеци.

Всяка година фестивалът се провежда през месец май, но се мести в различно странджанско село. Мястото на шестнадесетото издание е село Кости според организаторите от Дирекция на природен парк Странджа.

С всяка изминала година фестивалът е все по-успешен и с все повече маршрути и посетители. Програмата включва различни състезания и конкурси. Местните хора представят кулинарни умения, танци и ръкоделия, характерни за региона.

Още събития

Може би ще посетите

Няма резултати