Август
01 събота

XVIII Гайдарско надсвирване - с. Гела 2020/ ОТМЕНЕН

сб, Август 01, 2020 - нд, Август 02, 2020
с. Гела, Смолян

Описание

Гайдарското надсвирване, което се провежда в село Гела през първата събота на месец август, тази година се отменя.

XVIII-то Гайдарско надсвирване се провежда високо в Родопите на поляните на село Гела през първата събота на месец август. Провеждането на съборът в село Гела се прави от непознати времена и събира хора от цяла България. Тази традиция се спазва и  до днес, и съхранява културното богатство на Родопа планина.

Съборът в родопското село се е правил от незапомнени времена, като събира хора от страната и чужбина. Традицията цели да съхрани културното богатство на Родопа планина. Съборът събирал родовете, като всеки род си имал дърво. Все още може да видите табелки по някои от дървата, които са всеки род.

Това е най-големия събор в района. За него се готвят цяла година хората от селото и от всички околни села. Целта на този фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор и да се запази традицията. Всяка следваща година този фестивал, е все по-полярен и посещаван не само от българи, специално за него идват хора от Япония, Унгария, Франция и други държави.

Най-важното условие за участниците е изпълненията да са на каба гайди. Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент: Няма как такъв фестивал да премени без едно задължително нещо – чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня и традиция в село Гела. Традицията започва през 1928-ма година и тогава са са изпекли над 30 чевермета.

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София