Януари
13 сряда

XVIII Маскараден фестивал Сурова Брезник - Отменя се

ср, Януари 13, 2021 - чт, Януари 14, 2021
Брезник, Перник

Описание

XVIII-ият маскараден фестивал „Сурова Брезник“ се провежда във втората половина на януари. Тогава сурвакарските групи  дефилират по улиците на града, “гонят злото” и “благославят”.

Обичаят “Сурвакари” е един от най-жизнерадостните зимни народни обичаи. Той представлява синтез от вековни традиции, обичаи, звуци, багри, светлина… Трудно би могло да се опише с думи емоцията на празника. Страшилища и създания в съпровод на тътена, издаван от многогласните звънци, изпълняват ритуали по прогонване на духове и злини. Това е едно доказателство за богатата фолклорна култура на българите, която е запазена и в Брезнишко. Тук векове наред селското население изпълнява този новогодишен обичай, който се нарича “Сурова”. Обичаят е свързан с новогодишния празничен цикъл от Коледа до Водици.

В Брезнишко сурвакарските игри в почти всички населени места на общината се изпълняват на Васильовден (по стар стил на 14 януари). За седемнадесета поредна година това уникално шествие ще премине по улиците на града, за да го видят и гражданите, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните, уточняват от Община Брезник.

Във фестивала „Сурова Брезник” участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място), съобщават от общинската администрация в регламента.

Във фестивала могат да вземат участие всички сурвакарски групи от отделните населени места в общината, както и гостуващи групи, определени от Организационния комитет. Маскарадният фестивал ще се проведе в три категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница до 14 години; сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст; гостуващи маскарадни групи. В “Сурова Брезник ‘2020” могат да участват маскарадни групи от други области – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място) традиция на маскираните игри. Изпълнението включва характерните за местната обредна култура специфики: словесен, музикален и пластичен диалект; типични персонажи; традиционни маски и облекло. Участниците в групите трябва да се придържат към автентичност и традиционност на обичая, танца, маските и облеклото, културната идентичност на групата със селището, което представляват, отбелязват още от Община Брезник.

„Сурова“ е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот. Обредното маскиране по Сурова е жива традиция. Преки изпълнители на тази пра стара, но жива до днес новогодишна обредност са маскарадните групи, които се наричат „сурвакари“, „сурвашкарье”, „сирвискарье”, „мечкарье”, „старци“. По-голяма част от маскираните участници са преоблечени в кожи от домашни и диви животни, обърнати с козината навън, или в костюми от текстилни пъстроцветни ресни. На кръста си всеки от тях има няколко десетки звънци, хлопки и чанове, а на главата – маска (местно название – лик), изработена от дърво, препарирани части на домашни животни, кожи, рога, опашки, птичи крила и пера. В Брезнишко сурвакарските игри в почти всички населени места на общината се изпълняват на Васильовден (по стар стил на 14 януари). За седемнадесета поредна година сурвакари ще преминат по улиците на град Брезник, за да прогоним злите сили, с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните, поясниха от общинската админстрация, която организира събитието.

Още събития

Може би ще посетите