Европейският конкурс за детски песни "Златни искри"

Европейски конкурс за детски песни „Златни искри“ 

Октомври 09, 2023

От 20 до 22 октомври в Концертното студио на Радио Варна ще се състои конкурсната част от престижния Европейски фестивал за детски песни „Златни искри“.

Европейският конкурс за детски песни отново пренася магията на музиката във Варна, представяйки ни талантливи деца с големи сърца. Събитието е подкрепено от сдружението за авторски права „Музикаутор“.  За единадесета поредна година „Златни искри“ превръща Варна в музикална столица. Фестивалът събира деца-изпълнители от цяла Европа. Този конкурс дава възможност на композитори и текстописци от различни държави да споделят своите музикални послания с широката детска аудитория.

През годините, „Златни искри“ представиха песни от 25 държави от цяла Европа. Сред участниците се нареждат и известни български композитори като Любомир Денев, Румен Бояджиев, Кр. Гюлмезов, Ал. Савелиев, Хайгашот Агасян, Пепи Писарски и други. Някои от децата, които дебютираха на сцената на „Златни искри“, сега са популярни музикални изпълнители както в България, така и зад граница, включително сред финалистите на детската „Евровизия“.

Проектът „Златни искри“ беше отличен с наградата „ПроКултура 2021“ от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт за приноса си към разширяването на културния достъп за младите хора.

През 2023 година конкурсът ще се проведе от 20-ти до 22-ри октомври в концертните зали на Военноморския клуб на Варна и в студиото на БНР-Радио Варна. Този проект е възможен благодарение на подкрепата на сдружението за защита на авторските права „Музикаутор“, Министерството на културата на Република България и Община Варна.

БНР и БНР-Радио Варна също връчват свои награди.

Върховният момент на конкурса е музикалната гала вечер, на която участниците изпълняват своите песни пред журито и публиката. Тази вечер е изпълнена с емоции, аплодисменти и усмивки на децата, чиито мечти се сбъдват.