Международен куклено-театрален фестивал “Пиеро”

Септември 16, 2015

Международен куклено-театрален фестивал

От 24 до 29 септември Стара Загора е домакин на куклено-театрален фестивал “Пиеро”, който ще събере над 250 гости от страната и чужбина. Своя професионализъм ще демонстрират актьорски трупи от страната и чужбина. В съпътстващите Фестивала прояви ще се организират изложби, обсъждания на спектаклите, среща между мениджъри и режисьори.

„Пиеро” е уникален за Европа фестивал за куклено-театрално изкуство за възрастна публика, който се провежда на всеки две години. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на културата, Куклен театър – Стара Загора и Сдружение с нестопанска цел „Пиеро”. Фестивалът има конкурсен характер. Голямата награда за най-добър спектакъл е статуетката „Пиеро” на склуптора Емил Иванов. Присъждат се още награди за режисура, сценография, музика, актьорско майсторство и експериментални и нови форми в куклено-театралното изкуство.

Носител на Европейски лейбъл EFFE 2015-2016 г. , фестивалът е създаден през 2000 по инициатива на Сдружение с нестопанска цел Пиеро. Той е една нова, неконвенционална европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър. Като съпътстващи събития фестивалът организира теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство.

През годините с Голямата награда са отличавани театър „Ателие 313”, България, театър “ПОПКОРН”, Словения, Куклен театър Ниш, Сърбия, театър “Огниво” и Държавен театър на Нациите – Москва, Русия и Държавен куклен театър – Бургас. „Пиеро” е посрещал трупи от Полша, Бразилия, Македония, Сърбия, Тайван, Великобритания, Русия, Хърватска, Словения, САЩ, Холандия, Испания, Израел, Унгария и др.

Антоанета Титянова

piero-sz piero-sz2