VII Театрален фестивал на любителските театри в Лом

Септември 23, 2015

Театрален фестивал на любителските театри

От 23 до 30 септември Лом се превръща в истински празник на изкуството. Крайдунавският град  e домакин на театрален фестивал, наречен на името на „Кръстьо Пишурка”. В него участват театри както от страната, така и от Балканите.

Спектаклите се играят на сцената на едно от трите най-стари български читалища – народното читалище “Постоянство 1856”. То е и основен организатор на проявата. И тази година в афиша се виждат постановки на театри от София, Хисаря, Долна Оряховица и други. Фестивалът започна с постановката „Криворазбраната цивилизация“ в изпълнение на горнооряховската театрална трупа. А на 30 септември Нишки културен център ще се представи със спектакъла „Стенд ан, Сербие!“. По традиция фестивалът ще закрие ломския Драматичен театър „Кръстьо Пишерка“с  театралнато постановка „Българи от старо време“ с режисьор Николай Априлов.

Ломският театрален фестивал се организира от НЧ “Постоянство” и се финансира от Община Лом. Подкрепя се от дирекция “Театър” при Министерство на културата, Съюза на народните читалища и други културни институции, физически и юридически лица, които споделят идеите и целите на фестивала. В него участват единствено любителски колективи и изпълнители, които са лауреати на фестивали в страната или чужбина. Фестивалът има конкурсен характер. Допуска се участие на колективи и професионални трупи извън конкурса. Фестивалът се финансира с любезното съдействие на Община Лом.
Основни цели на фестивала са утвърждаване на културните традиции на Лом като люлка на първия български театър и името на Кръстьо Пишурка, популяризиране на българската драматургия и запознаване на гражданството с богатата палитра на театрални форми и жанрово разнообразие.
Антоанета Титянова

lom2 lom