XXII джаз фестивал в Банско е посветен на фънка

Юни 27, 2019

Още в първата вечер на откриването настроението ще се вдигне с Мейсио Паркър (Maceo Parker). Американският джаз саксофонист емблема на фънка и соул свирил през 60-те години заедно с „кръстника на соула“ Джеймс Браун. Ключов изпълнител в записите му, солист на много хитове, създава своеобразен ритъм при духачите, пряко свързан с фънк музиката, която доби голяма популярност. Свири с Рей Чарлс, и тъй като счита, че това е един от най-важните музиканти, които са му повлияли, му посвещава албума Roots & Grooves с WDR Big Band като знак за почит. Както с поредица от високата класа: Ред Хот Чили Пепърс, Принс, с холандската саксофонистка Кенди Дълфър (гостувала също на Феста в Банско). Прави по 290 концерта годишно.
Втората вечер е за една от забележителностите – китаристката Малина Мой (Malina Moye), певица и композитор, която идва със състава си на 7 август.
Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас бенд. Фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия Джамал Томас, които дълги години са работили с Мейсио Паркър. (За съжаление сега ще се разминат в гостуванията си и няма да могат да се засекат, за да сме участници в общ купон, който можеха да сътворят.)
Много е радостно, когато гостували вече известни изпълнители, отново се връщат на тази сцена. Такъв е и поредният наш познайник – големият купонджия на Великобритания Рей Джелато (Ray Gelato) – саксофонист и певец, закрил с групата си Банско феста 2013-та година. Ако се погледне програмата на Ronnie Scott’s – най-известният джаз клуб на Лондон, всяка година между Коледа и Нова година Рей Джелато има 5 вечери, в които свири по 2 концерта, очевидно забавлява най-добре публиката. Свирили са на сватбата на сър Пол Макартни, пред английската кралица, а на тазгодишното си гостуване у нас ще отпразнуват 25-годишнината от създаването на неговата група „The Giants“, с представяне на новия им албум.


Последната вечер, закриването, е отредена на приятеля на Джаз феста в Банско и на България – Тони Момрел (Tony Momrelle). На когото не само много му харесва Банско, но има желание и да помага, да съдейства. Тук ще е вече за пети път: в 2010 и 2015-та с легендарната британска Acid-джаз група Incognito, където над 16 години е водещият мъжки вокал. На юбилейното ХХ издание – 2017-а, се представи с бенд, в който басист му беше китаристът на Incognito Джулиан Кремптън. Сега към тях е прибавил и още един член на групата – вокалистката им Ванеса Хейнс, която идва като специален гост в неговата програма. А зимата, за радост на столичани, гостува и в Sofia Live Club, за първи път извън Банско.

Тони Титянова

Информира Мерудия.инфо