XXXIII Фестивал на българския филм „Златната роза“

Септември 28, 2015
Фестивал на българския филм

Откриването на варненския филмов фестивал „Златна роза” е на 6 октомври от 19 часа във „Фестивален и конгресен център”. Ще се прожектира премиерния документален филм на Васил Гендов – „Мит и реалност 60”.

На „Златна роза” участват български пълнометражни и късометражни игрални филми. Трябва да са  произведени в периода 01 август 2014 г. – 31 юли 2015 г. . Също така международни копродукции, в които има българско творческо участие. Специално жури определя награди за: най-добър филм на съвременна тематика, най-добър сценарий, режисура, операторска работа, най-добро изпълнение на женска и мъжка роля и др. Закриването на фестивала е на 11 октомври, когато ще бъдат обявени наградените филми.

Фестивалът е един от най-старите в страната – основан през 1961 г. До 1974 г., с изключение на 1965 г., когато се организира еднократно Балкански кинофестивал, се провежда всяка година. Първото издание е включвало игрални, документални, научнопопулярни и анимационни филми. През 1990 г. фестивалът еднократно се премества в София, а през 1994 г. се връща отново във Варна. От 2010 г. „Златната роза“ е ежегоден фестивал и в програмата му са включени и късометражни филми.

Прожекциите на фестивалните филми са от 6 до 11 октомври са във Варненския „Фестивален и конгресен център”, а пълната програма можете да откриете на сайта на Националния филмов център.

Антоанета Титянова
zlatnarozazlatnaroza1