Актьорът Филип Трифонов със звезда в Алеята на славата на Европейския фестивал на пътуващия театър

Октомври 17, 2018

С първия знак в “Алеята на славата” през миналата година бяха удостоени британските звезди Сю Ходж и Кийт Падингтън  Ричардс от „Ало, ало“- най-успешния британски комедиен сериал за всички времена. Наградата за най-добър актьор отиде при Бранко Бенинов от Македония за неговата роля в постановката “Пето действие” на  Народен театър “Антон Панов”, гр. Струмица. Като най-добра актриса беше определена германската комедийна актриса Бартушка, за нейното представяне в комедийния пантомимен цирков спектакъл за широка аудитория на дуото “Симон и Бартушка”. В другите категории наградените са: награда на Община Сливница – за постановката “Госпожа Министершата” на НТ Ниш, Сърбия; специална награда на журито – за актьорския екип на ДКТ “Иван Радоев”, гр. Плевен, изиграл “Господа, другари, pichove & дами”; награда за впечатляващ спектакъл и награда на публиката- “Последната тайна на Фреди Меркюри”, театър “Възраждане”, София; награда “Нови хоризонти” на направление ”Kултура” в Община Сливница – за постановката “Честита съпруга” на ДКТ “Иван Димов”, Хасково;

Четвъртото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър се проведе от 8-14 октомври в Сливница. Сред нашите гости бяха елитни театрални формации от България, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония, Молдова и Турция, които се състезаваха за любовта на публиката и престижните награди на компетентното жури, което тази година беше в състав:  председател – проф. Елена Баева – театрален педагог и режисьор, основател на театралния колеж “Любен Гройс”, г-н Николай Гундеров, творчески директор на фестивала, театралният критик и драматург на държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, г-жа Богдана Костуркова и г-жа Галя Крайчовска, водещ в Българската национална телевизия.

В извънфестивалната програма специални гости бяха младите и талантливи актьори от театрално студио „Смехурко“, които се представиха с постановката „Училище за жени“ по Молиер и театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ с постановката „Филмирана провинция“ по разкази на Чудомир.

Мисията на Европейския фестивал на пътуващия театър е да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа и не на последно място – да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.