Англичанин стана Цар на лютеницата в село Куртово Конаре

Септември 10, 2018

Призът за първи път от 10 години, откакто съществува Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти „Куртово Конаре фест”,  се връчва на мъж и то на чужденец. Британецът твърди, че си е българин и от 2 години се е специализирал да прави лютеница в своята ферма за плодове и зеленчуци. Харесва му да е селянин и са живее в Куртово Конаре, като вече участва и на фермерските пазари в Провдив.

На фестивала бе избрана „Царица на лютеницата“, дадоха се и награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени. Новият конкурс тази година „Гевгирът на баба” – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.

Във фестивала имаше още едно англоезично участие и това бе американката Линдзи Фолтц, която е социален антрополог, изследовател на храни и преподавател в университета в Сиатъл и бе част от журито, определило най-вкусно направената лютеница.

Съобщи Тони Титянова