Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе през октомври

Август 28, 2020

През тази година Фестивалът ще премине в три модула под мотото „Агресия, хуманност, кино“.Заради пандемията от COVID-19 голяма част от събития на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна ще се проведет онлайн, съобщиха днес организаторите.
Предвидените по време на фестивала дискусии с лектори също ще се проведат онлайн. Сред гост-лекторите са журналистите Георги Тошев и Горан Благоев, психиатърът Цветеслава Гълъбова, писателят Димитър Недков и други.
Заради пандемията е редуциран и броят на филмите, които ще бъдат представени на фестивала, по тази причина няма да има и конкурсна програма. Някои от продукциите ще се излъчат онлайн, за други са предвидени прожекции на входа на Морската градина във Варна, където ще бъде разположен екран и 200 стола за зрители, като ще се спазват всички противоепидемиологични мерки.
От фестивала отпада обучителният панел. Заради епидемиологичната обстановка е сменено и мотото на фестивала и то ще е „Пандемия – общество – медии“. През тази година изданието ще е под формата на есенна академия и ще се състои от 8 до 11 октомври.
Организатор на фестивала е БЧК-Варна, а сред партньорите са общината и Медицинският университет в града.

В първия модул са включени филми на Червения кръст и Червения полумесец, както и филми с обща хуманна насоченост.Вторият модул е свързан с дискусии по темата „Агресия , хуманност, кино“ и „COVID 19“.
Лекторите, които ще вземат участие по посочените теми, са:

Георги Тошев – журналист, режисьор, продуцент, пътешественик.

Горан Благоев – журналист, водещ на предаването „Вяра и общество“

Димитър Недков – писател, журналист

Милен Русков – писател и преводач от английски език

Нешка Робева – общественик

Д-р Цветослава Гълъбова – лекар, психиатър

Проф. Иво Христов – социолог

Татяна Дончева – юрист, общественик

Третият модул включва обучение на доброволци на Червения кръст на тема „Репортажна фотография“.

Създаден през 1965 г. в гр. Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, фестивалът се превръща в световно събитие през годините до 1991. Организиран от Българският червен кръст, под егидата на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация и ЮНЕСКО Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян, и др.

Всяка година в него са участвали между 150 и 170 филми в областта на здравеопазването, помощта и хуманитарната идея от 50 до 70 държави от всички континенти, които са давали възможността на местната публика да се срещне с важни имена от областта на киното, изкуството, медицината и науката.

Варненският фестивал се превръща не само във филмово събитие, а става средище за обмяна на опит между световни учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на Международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и родни кинозвезди, режисьори, кинодейци, кинокритици, журналисти, кинематографии и чуждестрании телевизии.