„Номадландия“ спечели „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция

Септември 15, 2020

Създателката му Клоу Чжао – 38-годишна американка от китайски произход, е първата жена, спечелила престижната награда след София Копола през 2010 г. Този меланхоличен филм е за живеещите в каравани, които се прехранват с непостоянна работа. Те се събират по пътя, който избират случайно, или в социалните мрежи. Сребърен лъв за най-добър режисьор получи японецът Киоши Куросава за историческата драма Съпруга на шпионин.

Голямата награда на журито, оглавявано от Кейт Бланшет, отиде при мексиканеца Мишел Франко за трилъра му Нов ред. Специалната награда спечели Андрей Кончаловски със „Скъпи другари“.

Създаден през 1932 година във Венеция. Филмовият фестивал е един от най-старите международни филмови организации в света, която събира на едно място най-иновативните и независими филми  в продължение на 70 години.

По време на фестивала биват раздадени три основни награди: Златен лъв за най-добър филм, Сребърен лъв за най-добър режисьор, а Купата Волпи е наградата, която се присъжда на най-отличилите се през годината актьори.Целта на фестивала е разпространението и популяризирането на различни аспекти от международното кино във всичките му форми:   източник на забавление и индустрия, като символ на свободата и диалога, един универсален език, на който говорят творците и артистите от цял свят; изкуството на движещите се изображения и една аудиовизуална медия, която разказва истории и разкрива реалността.