Очакваната от феновете на Банско джаз фестивал програма е обявена

Април 20, 2023

Дългоочакваната програма на тазгодишното издание на Банско джаз фестивал 2023 бе обявена на пресконференция на 19 април в Банско, където за 26-ти път ще се проведе музикалния фестивал. От 5-ти до 12-ти август Банско ще живее в ритъма на джаза. Събитието ще бъде открито с концерт за Симфоничен оркестър, джаз трио и соло тромбон „Среща в приказка(та) с музиката на Йосиф Цанков“, Франк Гамбали и неговия „звезден бенд“, както и българската формация „Цинга манга фънк“. Публиката ще може да се наслади на музиката на български и световни джаз звезди: Камелия Тодорова, израелския пианист Ари Ерев с Даниеле Феббо и Атанас Попов, Петър Славов в квартет с Христо Вичев, Владимир Карпаров и Димитър Семов, Луси Удуърд квартет, Зара Макфарлейн, Джаксън Матод, Хесус Молина и Лос Дромерос и много други. В последната вечер на фестивалната сцена ще излязат Desi & The Shiny Stockings с гост Атанас Попов, Еспен Ериксен Трио от Норвегия с Анди Шепърд от Великобритания, а хедлайнерът на вечерта ще е Алфредо Родригес трио.

По време на официалната пресконференция кметът на Банско г-н Иван Кадев обяви, че тази година фестивалната програма включва участници от 16 държави, 188 изпълнители, над 30 концерта на дневна и вечерна сцена. Програмата ще започва всеки ден в 11 часа в Градския парк с дневна сцена за млади таланти, ще продължава със семейни забавления, отново ще има „джаз точки“ в града, и джем сешъни със звездите на фестивала до късно вечерта. Млади изпълнители и музиканти ще имат възможност да се учат от големите имена в джаза в организираната Банско джаз академия, отбеляза Иван Кадев.

По време на пресконференцията присъстваха представители на медийните партньори Джаз ФМ радио и БНР, един от менторите в академията – Любомир Денев, както и посланикът на Република Словения в София Н.Пр. Наташа Бергел и посланикът на Република Косово в София Н.Пр. Делфин Плана, които ще представят изпълнители от техните държави.

Банско джаз фестивал поставя начало на инициатива за създаване на постоянна експозиция „Джазът в България“ в планинския град. Това обяви Илияна Щерева – Иванова, председател на Асоциация „Фестивалите в България“ – съорганизатор на популярния фестивал. С тази цел бе отправена покана към всички любители на джаз музиката, музиканти и изпълнители, които имат материали, свързани с джаза и неговата история у нас, с апел да ги предоставят, за да бъде създадена колекция, която да представя образа на джаз културата в България.