Първи Средновековен фестивал в Мезек – пътуване във времето на три граници

Май 08, 2019

Преди 6 години в живописния регион, полегнал на пограничната територия между България, Турция и Гърция е изграден Център за атракции в подножието на историческата крепост, където туристите попадат във военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в исторически костюми, връщащи към епохата между XI-XIV век .

В Свиленград, в село Мезек, в крепостта Неутзикон – регион, където границите на три държави се срещат, в първия уикенд на юни ще можете да прекосите бариерите на времето, потапяйки се в музей на открито, срещайки се с бита, живота, веселието и игрите на Средновековието. Община Свиленград организира този прекрасен фестивал-подарък за своите жители, на гостите на града и туристите, за да видят „копринения град“ не само със съвременните му достижения, но и такъв какъвто е бил преди векове.

В първия ден на юни достъпът до крепостта в Мезек е свободен, където ще ви посрещне звън на стомана, свистене на тетива, аромат на медовина и атракциите на занаятчийски кътове. Умели възстановки и арт кътове ще покажат как са живели предшествениците ни по времето на Асеневци и Калоян, когато кръстоносците на Балдуин Фландърски са прекосявали нашите земите и са били победени именно в региона на Свиленградско.

Станете участник в средновековния празник на изкуството, на историята и на непреходността в китното село Мезек, където ще се проведат бойни демонстрации, представяне на облекла, въоръжение и снаряжение от Средновековието. Ще стреляте с лък, ще се включите в изработка на кукли, накити, грънци, ще се насладите на професионални демонстрации на бойни умения, ще вкусите храните от време оно… Къде? В средновековната крепост в Мезек – мястото, където границите и времето се сливат в едно незабравимо преживяване.

Многото хотели в Свиленград, спечелил си прозвището „Лас Вегас на Балканите“, имат капацитета да поемат огромен поток от туристи в двата фестивални дни. Бойните демонстрации ще са истинска атракция на 1 и 2 юни, когато достъпът до фестивала, празненствата, до крепостта е свободен.

Антоанета Титянова