46-ия фолклорния събор „Златната гъдулка“

„Златната гъдулка“

Русенският фолклорен събор „Златната гъдулка“ събра над 500 души участници на сцената в Парка на младежта. В тазгодишното издание, гостите на събитието аплодираха 68 индивидуални изпълнители и форклорни групи. Всички те бяха от Русенска област – 241 изпълнители на изворен фолклор и 45 – на обработен. Най-малкият ентусиаст във фолклорната надпревара бе на 5 години, а най-възрастният – на 85 г.

Проведе се и традиционният концерт с участието на артистите от Фолклорния танцов театър „Найден Киров.Те дадоха старт на голямо празнично хоро. Представиха се 68 индивидуални изпълнители и фолклорни групи от областта. В рамките на фестивала се провежда и регионалната селекция за участие в 11-ия Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015.

Съгласно регламента съборът „Златната гъдулка“ се провежда в два раздела. Обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи). Най-добре представилите се участници бяха отличени с индивидуални и колективни парични награди и грамоти. Голямата награда – специалният приз  „Златната гъдулка“ бе за цялостно представяне. Изработката на голямата награда е дело на известния русенски майстор на професионални гъдулки и Антон Антонов от Дунавската задруга на майсторите на народните художествени занаяти.

Съборът се организира от Община Русе. Водеща на фолклорната ферия бе актрисата от театър „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

Антоанета Титянова

gadulka gadulki zlatnata_gadulka