Май
08 петък

Български географски фестивал, Велико Търново

пт, Май 08, 2020 - нд, Май 10, 2020
Велико Търново, Велико Търново

Описание

След успешните фестивали в Ямбол през 2015 г., Казанлък през 2016 г., Пазарджик през 2017 г., Русе през 2018 г. и Стара Загора през 2019 г. отправяме поглед към шестия по ред географски фестивал в България. Велико Търново ще бъде географската столица на България за тази година. Там ще се проведе Българският географски фестивали ще домакинства географския празник – най-голямото географско събитие в България.

Какво ще се случи на Фестивала? Предвидени са  интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат, географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание), панелна сесия от презентации на географи и пътешественици, географски изложби и експозиции. Едновременно с това са предвидени дейности за професионална квалификация на учители, организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература, представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята. По време на фестивала ще се обявят победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията. Предвидени са и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Българско географско дружество, катедра „География“ на ИФ на ​​​​​ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“​​​​​, СУ „Емилиян Станев“ и ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. д-р Румен Пенин (председател), доц. д-р Климент Найденов, доц. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Стелиян Димитров, доц. д-р Стоян Недков, гл. ас. д-р Димитър Желев, гл. ас. д-р Евгения Сарафова, гл. ас. д-р Атанас Китев, гл. ас. д-р Мария Петрова, гл. ас. д-р Августа Степчич, ас. д-р Калоян Цветков, д-р Димитър Атанасов, ас. Антонина Атанасова, Кина Котларска, Петър Иванов, Теодора Димитрова, Десислава Симеонова, Тихомир Лалов, Лидия Семерджиева, Десислава Христова, Христина Проданова, Кирил Николов, Спасимир Пилев, Цветелина Младенова. Партньори на фестивала са ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“​​​​​, НИГГГ на БАН, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic България, Издателство „Атласи“​​​​​, „Географика“ ООД​​​​​, Фондация „ЛОПС“​​​​​, ПК „Мусагена“, Дигитална география, „Гео Адвенчърс“ ЕООД, Уикипедия на български език, Български антарктически институт, Here Bulgaria, IEDU 360 и др.

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание).

Ученически състезания

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание – Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**

Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Състезанието е в два кръга – квалификационен (тест за всички отбори) и финален (мултимедиен за най-добрите 10 отбора от квалификациите). Въпросите на финала ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.

 

Още събития

Може би ще посетите