Април
12 Неделя

Кукерски карнавал с. Елешница - отлага се

нд, Април 12, 2020 - нд, Април 12, 2020
с. Елешница,, Разлог

Описание

Жителите на Разложкото село Елешница отбелязват Великден провеждайки традиционния си Кукерски карнавал. И трите махали: Плаж махала, Гуджилец и Средна махала се стичат в центъра на селото, за да покажат какво са подготвили. Кукерски костюми, пера, красиви носии – подготовката за карнавала започва месеци преди Великден.

Карнавалът е в рамките на един ден и завършва с общо хоро и надсвирване между музикантите

На Възкресение Христово жителите на село Елешница отбелязват своя празник. Всяка година на първия ден на Великден в селото се провежда кукерски карнавал. Със специални ритуали и обреди местните хора гонят злите духове от старата година, за да е плодотворна новата. Празникът се свързва още с пролетното пробуждане на природата.

Припомняме, че всяка година навръх Великден кукери гонят злите духове с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци. Село Елешница в община Разлог е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал на Великден. Хилядно множество от местни хора и гости се събираха в уникалното кукерско шествие, с което започваше общоселският празник в първия ден след Възкресение Христово.

Маскирани мъже, жени и деца се наричат за здраве и берекет и прогонят злото. В него участват кукерските групи от трите махали в селото, които показват най-красивите носии, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора.

Според традицията, както разказват местните, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане.

Кукерите се готвят за маскарада няколко месеца, веднага след големите новогодишни фестивали в Разлог, Банско, Перник, Симитли.

В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по- дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на великденския празник. Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обикалят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Както всяка година шоуто на кукерите завършваше с празничен концерт и връчване на различни награди за колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерският маскарад в Елешница е уникален и с женското участие в него.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите