Януари
29 петък

Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” – Перник

пт, Януари 29, 2016 - нд, Януари 31, 2016
Перник, Перник

Описание

Традицията:

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.
Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.
Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Пернишкият фестивал е най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г.

Игрите в Пернишко:

В Пернишко играят в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва /Василовден/.
Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души.
Обобщеното местно название на маскираните е “сурвакари”, има и локални варианти.
Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба, за разлика от кукерите, за които е характерно ритуалното заораване. Основни моменти са обхождането на селището и посещението на всяка къща поотделно, както и колективната игра на селския площад.
Костюмите са главно 2 типа – само от кожи или от нарязяни парцали.
Маските са  формени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове  или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет. Понякога маската е само начернено лице, върху което могат да бъдат прикрепени мустаци и брада от вълна, конци или коноп.
В Пернишко маските са изработени от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп. Другаде – от сукно, вълнена прежда, мъниста, сухи растения, хартиени цветя.
Участниците изработват маските си сами или с помощта на утвърдени в селището майстори. Процесът е сложен, граничи с ритуал, и е обгърнат в тайнственост за външния наблюдател.

 


Състезателен регламент

Участници:

Състезателното участие в ХXV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”- 2016 е в четири категории:
-Детски сурвакарски групи, с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години
-Детски кукерски групи, с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години
-Сурвакарски групи с участници над 14 години или смесени
-Кукерски групи с участници над 14 години или смесени
Групите от чужбина участват извън състезателната програма

Елементи, с които се оценява участието:

-Представяне на моменти от маскарадна традиция
-Поддържане и предаване на местна културна специфика
-Поддържане на местна традиция при маската и облеклото
-Артистичност на изпълнението

Документи за участие:

-Групите от България представят в срок до 30 ноември 2015 г.:
-Заявка за участие в състезателната програма
-Анотация на представяния обичай
-Кратка история на групата
-Информационно-рекламни материали ( CD , DVD )

Групите от чужбина представят заявките си за участие, анотации и рекламни материали в срок до 30 октомври 2015 г. Организационният комитет информира допуснатите за участие групи от чужбина до 15 ноември 2015 г.

Специалистите- фолклористи, етнографи, културолози, хореографи, музейни и научни работници, заявяват участието си в изявите на фестивала в срок до 15 декември 2015 година.

Препоръчителна численост:

 

-Числеността на всяка българска група (детска, възрастни, смесена) да не надвишава 50 участника, ако е настанена с нощувка от организаторите
-Числеността на групите от чужбина да не надвишава 30 участника

Времетраене на представянето:

-Сурвакарските и кукерските групи представят програма от 5 до 8 минути във фестивалното състезателно дефиле, в зависимост от броя на участниците си
-Групите от чужбина имат участие с 10-минутна програма на фестивалните дефилета и две участия по 20 минути на открита сцена.

Настаняване:

-Настаняването на групите от страната е за сметка на организаторите, съгласно формуляра-заявка
-Храната за времето на престоя на групите от страната е за сметка на организаторите
-Нощуващите групи от България заплащат такса за участие – 2 лв. на човек
-Пребиваването (настаняване и храна) на допуснатите до участие групи от чужбина е за сметка на организаторите, съгласно формуляра-заявка
-Специалистите и гостите от страната поемат разходите си

Транспорт:

-Транспортните разходи на всички групи от страната и чужбина са за сметка на участниците

Награди:

-Журито на фестивала определя следните предметни награди: златна, сребърна и бронзова маска и медали- наградни и възпоменателни
-Публиката присъжда своя награда чрез SMS -гласуване

 

 

surwa surwa8

surwa7 surwa6

surwa5 surwa4

surwa3 surwa1

 

 

 

Още събития

Може би ще посетите
ср, Юли 17, 2024
София, Парк Военна академия "Г.С.Раковски"