Юли
16 петък

Международен филмов фестивал - Бургас 2021

пт, Юли 16, 2021 - пт, Юли 23, 2021
Лятна сцена "Охлюва" - Бургас, Бургас

Описание

В разгара на лятото Бургас ще стане домакин на шестото издание на Международен филмов фестивал Бургас. Тази година селекцията на фестивала ще мине през Ротердам, Венеция и дори Индия, а на специална прожекция ще гледаме един от претендентите за „Оскар“.
Специално за фестивала в Бургас пристига белгийският режисьор Дебен Ван Дам, носител на няколко престижни кино награди. Компания в журито тази година ще му правят режисьорът Камен Калев, актрисата Мартина Апостолова , операторът Калоян Божилов и саунд дизайнерът Атанас Чолаков.
Носителят на две награди от тазгодишния Берлинале „Момичето и паякът“ е един от акцентите в програмата тази година. Част от нея е и „Оазис“ на сръбския режисьор Иван Икич, носител на награда от фестивала във Венеция. За първи път на Международен филмов фестивал Бургас ще гледаме и индийско кино. Режисьорът П.С Винотрадж ще гостува с лентата „Камъчета“, отличена с Tiger award в Ротердам. Международното участие се допълва и с „Нощта на звяра“ на Маурисио Лейва Кок, представен в програмата Toronto Next Wave Committe.
Българска премиера на Международен филмов фестивал Бургас ще направи филмът „Неудържим проблясък“. Специално за прожекцията в България пристига режисьорът му Айноа Родригез. Лентата беше представена пред публика за първи път на кино фестивала в Ротердам, а привлече внимание и на фестивала във Вилнюс. Премиерно за България ще гледаме и „Ол инклузив“ на Волкан Уче.
В българската конкурсната късометражна програма ще видим премиерно филмите “Мечтата на Наташа” с гост режисьора Ваня Бойчева, “Божоле” на Ирена Даскалова, представен лично от режисьор, продуцент и част от актьорския състав. Сред заглавията са и “Муза” на младия режисьор Свилен Славов, “Светла въртележка” на Алекс Лазаров, “Хлад” на Девина Василева и други.
В международната програма присъства победителя от фестивала в Кан 2020 – “Страхувам се да забравя лицето ти”
на египтеския режисьор Самех Алаа, “Голямата истанбулска депресия” на Зейнеп Дилан Сюрен и много други.
На специална прожекция на 22 юли ще бъде представен и номинираният за „Оскар“ късометражен филм „Дълбоко усещане“, а гост на прожекцията ще бъде копродуцентът Илиан Иванов.
За втора поредна година ще бъде представена и специална селекция от анимационни филми за деца на възраст от 8 до 12 години.
В рамките на съпътстващата програма ще бъде представена и изложбата „ВИЖ! първите 100“, която събира кориците културното издание „Виж!’, превърнали се в негова запазена марка.
Заедно с Burgas Free Tour, за първи път ще се проведе и кинотур, който ще разкаже и покаже известни филмови локации в Бургас.

Още събития

Може би ще посетите