Юли
10 петък

Музикален фестивал Opera open, Пловдив

пт, Юли 10, 2020 - сб, Септември 12, 2020
Античен театър, Пловдив, Пловдив

Описание

Оpera Open е артистична платформа, чиято идея е да бъде отворена не само към различни жанрове и творчески провокации, но и към нова публика. Античният театър предполага към още по-голямо съпреживяване на изкуството, създадено в пространство с вековни културни пластове.

Мащабният музикален фестивал е наследник на 33-годишна традиция в Пловдив да се поставят премиерни заглавия и проекти с участието на някои от най-изявените международни артисти в света. Фестивалът гради различен свят, изпълнен с емоция и духовност, което го превръща във важна част от националната и европейска културна карта.
Мултижанровата платформа OPERA OPEN на Опера Пловдив посрещна на Античния театър в Пловдив едни от водещите солисти на най-големите оперни и балетни сцени.
Във фестивала ще вземат участие световноизвестни оперни изпълнители и диригенти от Европа, САЩ и Азия, както и български певци и музиканти с утвърдена международна кариера. Подготвя се съпътстваща LIGHT програма с концерти и музикални шоу формати, както и продължение „НА БИС“ с най-доброто от фестивала през август и септември, отново на Античния театър.

Ето и тазгодишната програма:

ПРОГРАМА OPERA OPEN 2020

10 и 11.07 (петък/събота), 21:15 часа
Гала откриване
ВРАТИТЕ НА СЪНЯ

Мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф, Арнаудов
Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Опитахме се да ги чуем и доловим – и да ги разтълкуваме със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър. Какъв е светът, който сънуваме, и какъв – сънят, който живеем?  Театърът на сънищата ще отвори портите си и ни кани…
Спектакълът е с обърната гледна точка като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори и F. Броят на местата е ограничен. Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ

17 и 18.07 (петък/събота), 21:15 часа
Понякога ще идвам във съня ти…
ПОЕТИТЕ И МУЗИКАТА  

Мултимедиен спектакъл по българска класическа музика и най-красивата любовна лирика от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова и др.
Солисти и Камерни състави на Опера Пловдив
Спектакъл, в който музика и реч са обединени. Ще звучат красиви български любовни стихове, облечени в тембрите и окрилени от чувствителността на известни днешни актьори – Бойко Кръстанов, Владо Пенев,  Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов. А чудесният Антони Дончев и музикантите от Пловдивската опера ще връщат неуморно тази поезия към музикалните й корени, давайки й нова сила.
Спектакълът е с обърната гледна точка като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори и F. Броят на местата е ограничен. Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ

22.07 (сряда), 21 часа
Легенда на върха на палците
ЖИЗЕЛ Адам
Международна балетна трупа и Оркестър на Опера Пловдив

Романтичната история на Жизел и нейният принц, историята на една любов, тъй чиста и деликатна, че се счупва под ударите на грубия и реален свят, за да възтържествува нетленно; тази история ще ни разкаже в звук, светлина и жест прочутият балет на Адам с участието на звездните премиер солисти на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев. 

25.07 (събота), 21 часа
Оперетите на Виена, Будапеща и Париж
VIVA L’OPERETTA
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Каним Ви на опияняващ бал-маскарад с искрящ хумор, безумни авантюри и бляскаво шампанско! Феерични валсове,  пламенен чардаш и предизвикателен кан-кан в Гала спектакъла с най-доброто от оперетите на Щраус, Калман, Лехар и Офенбах.

20.08 (четвъртък), 20:30 часа
ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ И ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА НА ВИВАЛДИ И ПИАЦОЛА 
Оркестър на Опера Пловдив
Изявеният български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази представя забележителните музикални цикли „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди и „Четири годишни времена” от Астор Пиацола. Вивалди и Пиацола – ярки представители на различни музикални култури ни дават две различни версии на една и съща тема. Музика, написана в началото на 18-ти век в Италия – изящна и поетична, която разказва за природата, както и музика на страсти, на светлина и мрак, на любов и омраза, сътворена в средата на 20 век в Аржентина.

22.08 (събота), 20:30 часа
Музика на мира 
ЛЕНИНГРАДСКА СИМФОНИЯ  Шостакович

„Музика на мира“ е международен музикален проект, диалог за мирното съвместно съществуване, прослава на човешката сила и дух. Проектът включва изпълнението на Ленинградска симфония от Шостакович от оркестри в Берлин, Виена, Пловдив и Торгау, както и от Симфоничния оркестър на Балтийско море.
Оркестър на Опера Пловдив
Както винаги при Шостакович, тази Симфония е посветена не на града – както и да се нарича той, не и на събитието, а на хората. На загиналите от глад, от студ, от снаряди и бомби… от отчаяние. Тук няма политика: има борба на ужасното, банално зло с човека.  Симфонията се свири рядко заради мащабите си, огромния състав, трудност, уви – и заради политически предразсъдъци… И сега Пловдив има шанса да я чуе, да изпита трепета от знаменитата тема на нашествието и да изпита мощния катарзис, до който музиката довежда.
Вход с покани 

25.08  (вторник), 20:30 часа
Соня Йончева
ГАЛА ОПЕРА
Оркестър на Опера Пловдив

Соня Йончева – българската прима, която покори света, се завръща в родния Пловдив за вълнуваща среща с публиката на Античния театър. Звездата на Соня Йончева блести на сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман, Томас Хемпсън, Антонио Папано. Богатият ѝ репертоар се разпростра от Барока до творби от Моцарт, Чайковски и Пучини. Българката е единственият артист в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

28.08 (петък), 20:30 часа
Целият свят е шега…
ФАЛСТАФ Верди
Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

„Всичко в света е майтап и човекът за шут е роден“ – с тези думи завършва комичната опера „Фалстаф” – последната творба на Верди по пиесата „Веселите Уиндзорки” на Шекспир. Потопени в глазурата на la dolce vita, ще узнаете тайни и интриги, обилно полети с херес; ще преживеете един финал, в който животът не свършва, а неудържимо блика в пъстри пръски.  Незабравима вечер с Кирил Манолов – навярно най-добрия, колоритен и могъщ Фалстаф сред съвременните оперни изпълнители и със специалното участие на примата Мариaна Пенчева.

31.08 ( понеделник), 20:30 часа
ХОРЪТ И СВЕТОВНИТЕ МУ ГЛАСОВЕ
Оркестър на Опера Пловдив и Детски хор на БНР
Празнична гала на три оперни звезди, започнали своя музикален път в Детския хор на БНР, послучай 60 годишнината му. Светлина Стоянова, солист на Виенската опера, Мария Радоева с кариера в оперни театри в Австрия и Италия и Ина Кънчева с изяви в оперни театри като Ковънт Гардън и Ла Скаласе събират на сцената на Античния театър с настоящите деца хористи и оркестъра на Опера Пловдив за вечер с едни от най-известните арии и хорови сцени от опери.

4.09 (петък), 20:30 часа
За една мечта…
„МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“ Пучини
Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

Отбелязваме 20 годишния юбилей на Международния майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ с гостуването на звездата на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция, любимото сопрано на Рикардо Мути – Витория Йео, за „Мадам Бътерфлай“ в Античния театър в Пловдив. Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла, отличен с награда „Пловдив“ 2019 за мултимедиен дизайн и сценография.

12.09 (събота), 20:00 часа
ДЕВЕТА СИМФОНИЯ  Бетовен /
ОЦЕЛЕЛИЯТ ОТ ВАРШАВА  Шьонберг 

250 години от рождението на Бетовен,  75 години от създаването на Филхармония в Пловдив
Солисти: Станислава Момекова, Георги Султанов, Елена Чавдарова – Иса, Ивайло Джуров
Хор и Оркестър на Опера Пловдив
Девета симфония на Бетовен е сигурно най-мощната музикална утопия, която човечеството познава; музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия. Портите на Рая и повеят от ангелско крило – и вратите на газовата камера. Два хорови химна към Божеството, идващи от самата глъбина на сърцата. Идеята да съчетаем тези две полярни творби е идеята да очертаем границите на човешкото днес. Да развълнуваме – Чрез музика и в името на музиката.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
пн, Септември 30, 2024
София, София