Август
15 четвъртък

Традиционен панаир на занаятите - Орешак

чт, Август 15, 2019 - пн, Август 19, 2019
с. Орешак, Троян

Описание

Ежегодно на храмовия празник на Троянския манастир 15 август се провежда 4-дневен Традиционен панаир на занаятите. Освен предмети на народните художествени занаяти гостите на панаира, могат да си закупят практични керамични съдове за бита, да се забавляват на специално организираните атракциони и да се насладят на традиционна кухня.

Традиционният панаир на занаятите ще се проведе отново около стените на Троянския манастир, както се е правило векове наред. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в Северна България. Тази традиция продължава и до днес.

В парка на Националното изложение ще се организиратарт ателиета с най-характерните за троянския край занаяти – грънчарство, тъкачество, дърворезба… Всеки може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да се докосне до духа на местните традиции.

На  храмовия празник на троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица“ (15 август) се отслужва Божествена света литургия и се извършва литийно шествие – изнасяне на чудотворната икона на Божията майка от Манастира.

Гостите на панаира ще се насладят и на богата музикална програма с изпълнения на живо на български популярни и народни  песни.

Галерия

Още събития

Може би ще посетите