Юли
17 събота

IX Празник на шарената сол - с. Бъта

сб, Юли 17, 2021 - сб, Юли 17, 2021
с. Бъта, Панагюрище

Описание

За девети път път ще се проведе Регионален фолклорен „Празник на шарената сол“. Той се провежда на централния площад в с.Бъта, където производители от цялата стрна и ценители на подправката идват, за да я почетат. Ще има кулинарен конкурс в три категории – най-вкусна и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие и най-красиво подредена маса с приготвени ястия, като изложителите са призовани да използват само автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия. Те ще бъдат оценявани от професионално жури и ще бъдат връчени предметни награди.

В рамките на празничната програма участници представят ястия, като основно са обединени в три основни категории:

  • продукти, от които се прави шарената сол;
  • как се ползва шарената сол;
  • местни селски ястия, които се похапват в автентични съдове /дървени, глинени, медни/, овкусени с шарена сол.

По време на празника има богата фолклорна програма, като записалите се предварително състави имат възможността да представят фолклорна програма. Деветият национален празник на шарената сол ще събере кулинари и изпълнители на народни песни и танци от цялата страна в панагюрското село Бъта на 9 май. Атрактивното събитие ще бъде на площада в селото, а организатор е Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”.

Събитието не е със състезателен характер. Всеки един от участниците ще получи диплом и плакет за участие.Тя едно от нещата, с които Панагюрският край е национално известен. Присъства ежедневно на българската трапеза. Събрала е вкуса на солта – жизнено необходима за живота и аромата на неповторимите нашенски билки. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят, разнасят я многобройните българи, живеещи далеч от Родината.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
сб, Октомври 12, 2024
с. Лозен, София