Януари
26 петък

ХХХ фестивал на маскарадните игри „Сурва“ '24

пт, Януари 26, 2024 - нд, Януари 28, 2024
Перник

Описание

Сурва '24, ще се проведе от 26-ти до 28-ми януари 2024 година. Фестивалът се провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари.

ХХХ Юбилеен международен фестивал на маскарадните игри ’24, ще се проведе от 26-ти до 28-ми януари 2024 година.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Този уникален събор представлява най-големият в своя вид както в България, така и на Балканския полуостров.

Основният акцент на фестивала е двудневното шествие, което се състои в събота и неделя, когато маскарадни групи от цялата страна и от чужбина се събират в Перник. Традиционно събитие, „Сурва“ привлича участие от над 7000 души, обединени в над 100 маскарадни групи, представящи всички етнографски райони на България, както и гости от различни части на Европа, Азия и Африка.

Участниците идват в Перник с разнообразни мотивации – заради състезателния характер на фестивала, заради емоциите, които изпитват, заради веселбата и приключението, но също и заради желанието да бъдат признати и уважени за своите маскарадни представления.

Фестивалът на „Сурва“ не е само събитие за участниците, но и за многобройните зрители, които се събират в Перник и цялата страна. Те идват, за да споделят магията на играта, да видят и се запознаят с разнообразните маски и костюми, да се потопят в атмосферата на фестивала и да си пожелаят здраве и късмет за бъдещето.

Със съдействието на Нов български университет и на Института за фолклор при Българската академия на науките, в рамките на фестивала се провежда и научна конференция, посветена на маската и маскирането. Този форум събира изтъкнати български фолклористи, етнолози, антрополози, както и представители на различни университети и институти.

 

Галерия

Още събития

Може би ще посетите
чт, Септември 05, 2024
Пловдив