Октомври
20 четвъртък

Балкански фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие”

чт, Октомври 20, 2016 - чт, Октомври 20, 2016

Описание

Балкански фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие” ще ни запознае с традиционни обреди на македонци, сърби, турци и румънци; с фолклорното многообразие по българските земи, чрез сватбените обичаи на турлаци, хърцои, тракийци и шопи.

Участниците в събитието ще участват в шествие и концерт в центъра на гр. Габрово. Всички посетители на АЕК „Етър” могат да се включат в различни демонстрации, свързани със сватбената обредност.

Началото на фестивала „Сватбата – единство и многообразие” беше поставено през 2008 година. Неговата основна цел е да представи етническото, религиозното и етнографското многообразие в България,  чрез възстановки на отделни моменти от сватбената обредност, изпълнени на фона на единствения музей под открито небе в България.

В досегашните издания са представени ритуали, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, родопчани, хърцои, шопи и др. Гостите на музея се запознават със специфичните особености на турски, гагаузки, гръцки, руски, арменски, каракачански, армънски и ромски сватби. Наблюдавани са възстановки на сватбени обреди на българите мюсюлмани от Чепинския край, на наследниците на банатските българи и др.

През 2015 г. за първи път Фестивалът се превръща в Балкански. Идеята получава одобрение и финансова подкрепа от програма „Култура” на Община Габрово. Провежда се в края на май.

svatbi-600-x-533

Още събития

Може би ще посетите
ср, Юли 17, 2024
София, Парк Военна академия "Г.С.Раковски"