Български фолклорни състави от цял свят се събират в София от 11 до 13 ноември

Октомври 26, 2022

Български фолклорни състави от цял свят се събират в София от 11 до 13 ноември 2022 г. Събитието беше планирано да се случи през 2020 г., но извънредната ситуация свързана с пандемията преостанови организацията му и се отложи във времето.

Тази година участие са заявили ръководители на над 20 сдружения от 15 европейски страни, като четири от тях имат и хорови формации. В основата на предстоящия форум стои и идеята да се създаде осъвременена база данни за броя на групите, които съществуват в чужбина, а те по неофициални данни са над 100 в Европа и още толкова в Америка.

Предвидена е кръгла маса на ръководителите и хореографите, на която ще бъдат споделени организационните проблеми, проблемите за намиране на финанси, проблемите за основаване и регистрация на дружествата в приемната страна, подсигуряването на хореографи и музикални педагози, които да са адекватно подготвени за да предават по правилен начин българските традиции на децата и по-възрастните, използването на авторска музика и проблемите с авторските права.

Поканени са двама изтъкнати хореографи – Христо Димитров и акад. Васил Герлимов.

Христо Димитров ще води теоретичен семинар на 12 ноември, в който ще разкаже своя опит в ръководенето и менажирането на народен ансамбъл. Ще сподели насоки и съвети към ръководителите на фолклорните групи, които да им помогнат за по добрата организация на събитията от годишния календар на всяко от сдруженията. Ще присъстват представители на АБФСЧ, на хореографите, с която бихме искали да си подадем ръка, допълва Радослава Недялкова.

Акад. Герлимов ще води практически семинар с хореографите, който да даде насоки към правилните методи на преподаване на българския народен танц.

Предвидени са разговори и срещи с представители на Министерството на културата, националния фонд „Култура“ и Държавната агенция на българите в чужбина. Специален гост на срещата ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават организаторите.

На срещата на ръководители на групи в чужбина с техни сродни структури, предвидена за 13 ноември, ще се обсъди възможността за създаване на платформа/мрежа за обмен на информация, обмен на преподаватели, костюми, музика.

Ще се разгледа идеята за законодателни промени, които да доведат до приравняването на нашите  сдружения със читалищата или културните домове, защото намираме, че има припокриване на дейностите и календара на събитията, които всяка година реализираме за българските общности, коментира Радослава Недялкова.

Предвидено е и среща-беседа в етнографския музей, в София, с Юлия Попчева от БАН, както и семинар, който да засегне сценичните облекла и реквизит с лектор Анелия Овнарска-Милушева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Основна мисия на АБФСЧ е да бъде представително сдружение на българските фолклорни състави и друг тип сдружения, които обединяват българските общности в чужбина (Европа, Америка за момента) и да ги представлява пред българската държава и общество.

Източник: БТА