Фестивал на книгата в Челопек

Проведе се първият Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

Октомври 09, 2023

Първото издание на фестивала стартира с отличаване на 15 ученици, извършили добрини. Те споделиха какво ги е мотивирало и какво искат да оставят след себе си с добрия си пример. Талантливите Кристияна и Ивон изпълниха песента „Заедно“, а скулпторът Милен Каменов изрази благодарност за възможността да бъде част от този празник на доброто, традициите и книгите, като откри изложбата си Живопис и изтъкна, че платната подлежат на продажба, а част от средствата ще бъдат дарени на сдружението.

В първото българско село на книгата, Челопек, където се провежда първият фестивал на книгата, цари духът на българската култура и традиции.

Изложби, творчески работилници, срещи с известни личности и дори приготвяне на храна с формата на любими приказни герои – това беше само част от двудневния културен маратон, който имаше за цел да подпомогне интереса към четенето.

„В едно българско село може да се оживи истинският български дух. Тук се развива културното и социалното предприемачество и с това даваме пример в света. В село Челопек имаме първата книжарничка с мисия, с табели, на които са отразени откъси от български и чуждестранни автори, а днес предстоеше и първото издание на Фестивала на книгата, добрините и традициите“, обясни Мария Дончева от сдружение „Книгини“.

„Когато нещата се правят със сърце, идеите се срещат в един момент. Тези картини бяха направени преди 10 години и обикаляха различни галерии и пространства, но тук намериха своето точно място. Картините се продават, а част от средствата ще бъдат дарени на сдружението“, сподели художникът Милен Каменов.